Stalna optimizacija Google AdWords kampanja je snizila definisani budžet za 84%

Case-Study-K&P-Ad-Words

O projektu

Period: Avgust 2016 – Avgust 2017

Klijent: Kozmetika i parfemi

Zadatak: Online oglašavanje

Možete li navesti nekoliko ključnih reči ili ključnih fraza koje jedinstveno razlikuju vaše poslovanje na internetu u odnosu na konkurenciju?

Ne brinite ako ne možete. Na ovo teško pitanje može se odgovoriti tek nakon nekog perioda neprekidnog oglašavanja na internetu.

Situacija

Upotreba Google AdWords-a danas nije samo preporučljiva, već je i neophodna za svaki biznis. Pre nego što smo započeli saradnju, naš klijent K&P već nekoliko godina koristi Google AdWords. Ali, oni su očekivali mnogo više od ove moćne platforme.

Rešenja

Google AdWords je samo jedna od usluga u okviru Google platforme koja se može koristiti za poboljšanje online promocije. Tržište šminke u Srbiji je ogromno i veoma zasićeno, tako da smo morali da pronađemo odgovarajuće ključne reči i ključne fraze za našeg klijenta kako bismo ih razlikovali od njihovih konkurenata. Neke ključne fraze su bile jedinstvene (npr. „Kozmetika i parfemi“), ali je takođe bilo potrebno da koristimo neke uobičajene fraze za ovu vrstu proizvoda (npr. „šminka, tečni puder, itd.“).

Sledeći korak je bio stvaranje mikro kampanja, postavljanje i merenje efekata. Od meseca do meseca smo pratili svaku kampanju i ključne fraze, mereći koliko zaista doprinose online prodaji. Online oglašavanje zahteva stalna prilagođavanja, stoga smo testirali ključne fraze i odabrali one koje su davale najbolje rezultate.

Rezultati

Na početku smo zajedno sa klijentom definisali mesečni budžet za Google AdWords i dogovorili se da taj nivo budžeta zadržimo sledećih nekoliko meseci. Prilagođavali smo svaku narednu kampanju u cilju što bolje optimizacije definisanog budžeta.

Nakon godinu dana rezultati su bili neverovatni – pad mesečnog budžeta za 84%. Drugim rečima, u dvanaestom mesecu smo koristili samo 16% prethodno definisanog mesečnog budžeta za Google AdWords da bismo postigli iste ciljeve online oglašavanja kao na početku. Ostatak definisanog budžeta smo koristili za postizanje drugih marketinških ciljeva. Takođe, prihodi od online prodaje ostvareni direktno preko AdWords-a su porasli za 423,52% od avgusta 2016. do avgusta 2017. godine.

Ovaj primer pokazuje da kada ste spremni da uložite u online oglašavanje i imate specijalistu u timu koji posvećeno brine o svakom detalju, postoji dobra šansa da uštedite, a dobijete bolje efekte nego što ste očekivali.

0
%
Smanjenje definisanog budžeta za oglašavanje
0
%
Rast online prodaje preko Google AdWords-a

Zaključak

Potrebno je da reklamirate svoje proizvode ili usluge, ali to ne znači da morate potrošiti više novca.

Optimizacija Google AdWords kampanja podrazumeva fokus na prave ključne reči i ključne fraze i kontinuirana fina podešavanja.